Naar boven
   
     

Op 12 juni, tijdens het jaarlijkse rozenfeest in het Provinciaal Domein Rivierenhof werden de winnaars van de Rivierenhof Rose Award bekendgemaakt. Ze maken geen wildopschot en zijn daarom heel geschikt voor openbare aanplantingen maar ook voor privé tuinen. De keuring verliep van 2020 tot 2022 op twee keuringslocaties, het Rivierenhof in Deurne en het Proefcentrum voor de Sierteelt in Destelbergen. Zo hield deze keuring ook rekening met het feit dat een andere bodem en microklimaat voor verschillende resultaten kunnen zorgen. De jury bestond uit 20 juryleden, zowel professionals als liefhebbers. Ze evalueerden de gezondheid van de plant, de kwaliteit van de bloei en de groeikracht en vitaliteit.  

‘Mel Bee’ van ILVO won deze Rivierenhof Rose Award. Ze bloeit heel de zomer met dichte trossen van enkele, roze bloemen. Deze roos heeft een uitstekende gezondheid en levert heel de zomer en een stuk van de herfst stuifmeel voor de kroost van de bijen. “De naam verklapt het al, ‘Mel Bee’ is een insectvriendelijke roos uit Melle. Dit is niet de eerste prijs voor Mel Bee. Vorig jaar won ze nog het Concours International de Roses Nouvelles Bagatelle in Parijs.” Ze was ook één van de beste rozen van de rozenkeuringen in Den Haag, Kortrijk en Baden-Baden.
 -keuring. De Rivierenhof Rose Award is een bevestiging voor de eerdere bekroningen.”  Twee rozen van de firma Kordes behaalden de tweede en derde prijs. ‘Summer of Love’ behaalde zilver en ‘Alexander von Humboldt’ werd derde en verkreeg brons. Thomas Proll vertelt: “Zowel ‘Summer of Love’ als ‘Alexander von Humboldt’ komen uit de Nectar Garden collection omdat ze heel insectvriendelijk zijn. Ze wonnen eerder ook al prijzen, onder andere tijdens de Duitse ADR.

 

Tijdens onze lentevergadering in april kregen de deelnemers twee rozen die ook op eigen wortel groeiden: ‘Heidetraum’ en ‘Luminum’. ‘Heidetraum’ werd onlangs door de World Federation of Rose Societies opgenomen in de Rose Hall of Fame.  ‘Luminum’ is een nieuwe roos van Martin Vissers.
Het zijn alle sterke gezonde en bijvriendelijke rozen.
(Met informatie uit het persbericht van Rivierenhof juni 2023)